Димогенератор своїми руками – фото димогенераторів для холодного копчення мяса, риби та ковбас у домашніх умовах

Димогенератор своїми руками: важливі елементи агрегату, правила його збирання та техніка безпеки

Досить складність відшукати людину, що вертає ніс від аромату копченої риби або м’яса. Ці ласощі люблять багато, але магазинні копчені продукти припадуть до смаку не всім.

Основна причина — у складі майже немає натуральних інгредієнтів, небезпечні компоненти, що використовуються для «апгрейду» смаку, і часто халатне ставлення до технології виробництва копченостей.

Тому більшість любителів йдуть іншим шляхом – вибирають варіант самостійного покрокового складання димогенератора. Про це, власне, і йтиметься у цій статті, матеріал буде корисний саморобам, які люблять домашні копченості.

Знайомство з пристроєм агрегату

Важливі вимоги до агрегату:

  • він повинен працювати автономно довгий час;
  • найкращу температуру не встановити без додаткового пристрою — системи охолодження;
  • необхідно багато диму, цей важливий нюанс — запорука прискореного копчення продуктів.

Найбільш важливу роль в агрегаті відіграє топка та тріска. Труба, що об’єднує 2 відсіки, може бути прибрана в землю або на відкритому місці. Це робиться для того, щоб smoke міг охолоджуватися.

Незважаючи на широкий вибір димогенераторів, зібраних власноруч, схеми та креслення їх будови практично не відрізняються.

Докладніше про елементи

У процесі збирання не потрібен спеціалізований інструментарій, цілком вистачить домашнього набору інструментів. Деякі майстри збирають у домашніх умовах коптильні без використання зварювального апарату.

Компресор

Збудувати агрегат без компресора точно не вийде, оскільки нагнітання диму вважається одним із важливих процесів. Можна викрутитися іншим чином, регулярно підкидаючи стружку, контролюючи температуру, проте цей спосіб не дуже непривабливий.

Можно використовувати автомобільний або холодильний компресор.

Коптильня: герметичність – запорука успіху

Якщо забути про цю умову, то можна все запороть, так як продукти будуть просто зіпсовані мікроорганізмами. Коптильні камери виготовляють переважно із листового заліза.

Деякі рукасті винахідники застосовують бочки. На дно коптильні встановлюють металеву ємність, туди стікатиме жир, ставлять арматурні шматки для утримання продуктів.

Димогенератор своїми руками

Зробити цю конструкцію можна і власноруч.Такий варіант має безліч переваг, оскільки дозволяє заощадити кошти.

Використовуємо вогнегасник

Нам знадобиться порошковий вогнегасник. Потрібні також інші елементи та інструменти:

  • димовідвідна труба;
  • мідна трубка діаметром 10 мм;
  • комп’ютерний вентилятор (кулер, що встановлюється в системі охолодження, старі кулери можна придбати за копійки);
  • ніпель, згін, трійник (3/4);
  • штуцер;
  • болгарка;
  • свердла;
  • тиски.

Насамперед підготовка: вогнегасник трясуть, прибирають порошок, що залишився, грунтовно чистять. Детальна інструкція зі збирання:

  1. Відкручують кришку, прибирають балон із вуглекислим газом.
  2. Відміривши від дна 3 сантиметри, висвердлюють 2 отвори для піддувалу, їх діаметр 1 см.
  3. Трубку розрізають на 2 відрізки: один повинен бути в 2 рази більший за другий. У ньому просвердлюють отвори для подачі повітря, встановлюють у кришку ніпель та трійник, а також пластикову пробку з отвором для тонкої трубки.
  4. Зі зворотного боку загвинчують димохідну трубу.
  5. Стикують димохід та кулер ноутбука, він замінить нам компресор.
  6. У вогнегасник ставлять пружину, виготовлену з товстого дроту. Її кріплять сталевим прутком, кінець його вставляють у ніпель.
  7. Закладають тирсу або тріски.

Використання електроплитки

Крім цього електроприладу більше нічого не знадобиться. Решту матеріалів можна знайти в кожному будинку: відрізок жерстяної труби, бочка з відсутнім дном, дротяна сітка, тріски, лист фанери.

Бочку ставлять на плитку, закладають тріску. Зверху бочки відміряють 1/3, перехресно монтують штирі з арматури, на них кладуть сітку. Тут зачіплюють гачки. Прикривають саморобний generator диму листом фанери. Налаштувавши температуру, починають копчення.

Димогенератор із відрізка труби

Спочатку збирають камеру. Зверху і знизу роблять знімні кришки, вони дають можливість закладати та прибирати відпрацьовані стружки-тирсу.

Однак найлегші у виготовленні коптильні роблять без знімного дна, чистять їх звичайним перевертанням.

У верхній частині конструкції облаштовують димар.

Штуцер вварюють під кутом 90 градусів, він повинен виступати за трубу на 6-8 см. Далі накручують різьблення під фітинги. Підключивши трійник, приєднують 2 трубки: перша коннектиться до компресором, друга з коптильнею.

Є інший спосіб, чимось схожий на димогенератор з вогнегасника: не задіють бічні стінки, а трійник приєднують до кришки агрегату.

Далі передній патрубок з’єднують із коптильнею, а задній із компресором.

І в тому і в іншому випадку застосовують компресор малої потужності, оскільки важливий безперервний приплив повітря, а не всемогутній його струмінь.

Головні правила техніки безпеки

  • Коли ви встановлюєте димогенератор з камерою, ви повинні переконатися, що поруч немає легкозаймистих матеріалів.
  • Хоч тління стружки і відбувається при відносно невисокій температурі, камеру все одно не можна чіпати голими руками під час роботи. Тому потрібно використовувати термостійкі рукавиці або рукавички.
  • Обов’язково потрібно робити попередній тест роботи коптильні, тому що потрібно перевірити її потужність. Якщо цього не зробити, деякі стінки камери можуть прогоріти від високої температури.
  • Кабель живлення або вентилятора повинен бути видалений або ізольований від впливу високої температури.
  • На випадок виникнення непередбачених неполадок у роботі коптильні, керуючий блок потрібно забезпечити пристроєм автоматичного відключення.






Ми впевнені, що стаття була корисною для вас, тепер ви зможете спорудити власноруч гарний димогенератор, і радуватимете своїх близьких копченими смаколиками. Бажаємо вам усіх благ!

Фото саморобних димогенераторів