Як намалювати натюрморт олівцем: поради для художників-початківців

Як намалювати натюрморт з овочами та фруктами: поетапне створення гарного малюнка для початківців

Натюрморт – малюнок з предметами повсякденного побуту. Картини, виконані в цьому жанрі живописи з натури або по фото, містять букети квітів, елементи меблів, кухонне приладдя, фрукти, овочі.

Декоративний натюрморт

За допомогою наведених у цій статті прикладів можна почати вивчати живопис на практиці та навчитися малювати добрий натюрморт, наприклад, вазу з фруктами або стіл із цибулинами ріпчастої цибулі.

Процес малювання пояснюється поетапно. Цей простий приклад можна використовувати на уроку образотворчого мистецтва для розвитку творчих здібностей учнів 2-4 класів середньої загальноосвітньої школи.

Що потрібно для малювання натюрморту

Для створення декоративного натюрморту потрібен білий аркуш копіювального паперу формату А4 або А3. Для отримання якісного малюнка можна малювати на чистій сторінці альбому для малювання.

Малюнок створюється за допомогою двох пензликів з номерами 2 і 5. Для нанесення фарб  застосовується гуаш дванадцяти кольорів. За відсутності гуаші можна використовувати акварель. У цьому випадку папір має бути більш щільним.

Ескіз зображення промальовується олівцем.Також знадобляться лінійка, палітра, гумка, канцелярський клей ПВА, склянка з водою.

Поетапне малювання натюрморту

Аркуш паперу розташований вертикально: висота малюнка більша за його ширину.

На першому етапі за допомогою олівця та гумки просто чортяться горизонтальні паралельні лінії. Ці лінії розташовані вертикально, одна над одною, на різних рівнях або «поверхах».

Наприклад, перша коротка лінія означає основу вази, друга лінія на всю ширину листа – межу столика, на якому стоїть ваза. Далі вище наносяться дві лінії: довга лінія, що показує розширення вази в середині, і коротка лінія на ширину шийки вази.

На самому верху креслиться коротка лінія, що позначає верхню межу вази.
















Після цього проводиться зверху вниз одна вертикальна лінія, що показує центр вази. Усього потрібно накреслити п’ять горизонтальних ліній та один вертикальний відрізок.

Далі створюється плавний контур вази. Для цього спочатку за допомогою лінійки потрібно з’єднати кінці намальованих відрізків із кінцями ліній, що розташовані вище.

Вийде геометрична фігура, що складається з трьох рівнобедрених трапецій, поставлених один на одного:

  • нижня перевернута трапеція з вузькою основою внизу та широкою основою нагорі. Ця трапеція за висотою перевершує всі наступні трапеції;
  • центральна звичайна трапеція за висотою посідає третє місце;
  • верхня трапеція також перевернута догори дном, як перша трапеція. Нижня основа трапеції менша за верхню основу.

Потім межі трапецій плавно закруглюються. Перша трапеція перетвориться на дуже глибоку тарілку. Друга трапеція схожа на перевернуту супову тарілку. Найвища трапеція вийде у формі склянки.

На третій стадії створюються об’ємні контури вази. Для цього до чотирьох горизонтальних відрізків, що позначають межі вази, намальовуються еліпси.

При цьому нижня половина кожного еліпса по висоті буде трохи більшою за верхню половину еліпса.

Елліпси малюються у місцях, де ширина вази змінюється. Оскільки для основи вази характерний плавний перехід у її широку частину, то над основою вази малюється додатковий еліпс.

Усього вийде п’ять еліпсів:

  • два однакові, розташовані один над одним, при підставі вази,
  • найширший – у середині,
  • найвужчий – поруч із шийкою,
  • при верхньому краї вазочки.

Потім малюються додаткові предмети: фрукти, складки скатертини і під вазочкою. Наприклад, яблуко, злив або плоди груші спочатку зображуються у вигляді овалів. Далі цим овалам надаються природні форми та вигини справжніх фруктів.








З картини за допомогою гумки видаляються допоміжні лінії.

Приклади допоміжних ліній:

  • вертикальна лінія,
  • всі горизонтальні лінії, крім межі столу,
  • лінії верхньої половини еліпсів,
  • лінії, які видно крізь фрукти або предмети, що затуляють.

На малюнку позначають переходи тіней: від яскравих фарб до півтонів. Для цього кожен елемент ділиться на чотири частини або площини для подальшого фарбування фарбами: найяскравіша частина, півтінь, колір тіні, рефлекс.

Картина розфарбовується гуашшю відповідно до меж тіней. Оскільки скатертина синього кольору, то на палітрі змішуються темні та світлі відтінки цього кольору.

Для вази використовується коричневий колір чотирьох відтінків: від темно-коричневого до світло-коричневого кольору. Відтінки жовтого кольору використовуються для яблука.

Після нанесення фарб створюється обведення контурів предметів – межі вази, скатертини, фруктів – за допомогою тонкої кисті.

Для отримання потрібної фарби змішується гуаш чорного кольору з клеєм ПВА: суміш готується на палітрі або гуаш заливається у тюбик із клеєм.

Для того, щоб суміш стала густою і не розтікалася, потрібно почекати приблизно 20-30 хвилин. Обведення контурів твердне близько години. Після цього декоративний натюрморт готовий.

Як створити натюрморт із овочами

Для того, щоб намалювати натюрморт з гарбузом, використовується деякі приладдя, які були використані для створення вищезгаданого натюрморту з яблуками. Для тренування навичок митця використовуються шість пензликів різного розміру.












Лист для малювання розташовується горизонтально: ширина картинки більша за її висоту.

Етапи малювання гарбузів:

  • Спочатку створюється чернетка за допомогою олівця та гумки. Для цього використовується одна горизонтальна лінія, що позначає поверхню столу.
  • На другій стадії малюються три овали різних розмірів: один гарбуз буде круглої форми, два інші гарбузи будуть трохи витягнуті. Круглий гарбуз буде найбільшим, розташовується в центрі. Середній гарбуз – ліворуч. Третій гарбуз – праворуч. До малюнку додаються дві цибулини перед великим гарбузом.
  • Далі до гарбузів додаються борозенки. Вийшов гарний ескіз.
  • Знову кожен предмет поділяється на чотири частини для створення яскравих сторін, відтінків, напівтіней та тіней.
  • На п’ятому етапі фон зафарбовується світло-зеленим кольором. Для розмальовки гарбузів на палітрі створюються відтінки оранжевого кольору, для цибулин – відтінки жовтої фарби.

Розфарбовуємо смужки на гарбуза жовтуватим кольором. Простір між борозенками заповнюємо помаранчевими фарбами. Для відблисків використовується білий колір. Колір столу фарбується світло-коричневою фарбою. Тіні від овочів будуть темно-коричневого кольору.

Вийшов чудовий натюрморт.

Як правильно намалювати натюрморт

Наступні рекомендації призначені для створення гармонійних натюрмортів у будь-якому стилі та уникнення помилок:

  • перетин та віддаленість предметів. Натюрморт викликає інтерес і приковує увагу, якщо деякі предмети не помітні, перекриті іншими елементами картини або розташовані на певній відстані один від одного.
  • створення глибини картини. Для створення композиції для натюрморту предмети мають у своєму розпорядженні різні вертикальні рівні.
  • вибір предметів.Картині надають природності: розсип ягід, різні розміри та види фруктів.
  • передній край та задній план. Для керування увагою глядача на передньому краї можна розмістити один яскравий предмет.
  • вибір кольорової гами. Хороші натюрморти виходять за допомогою двох або трьох кольорів. Використання обмеженої кількості фарб акцентує увагу на окремих елементах, підвищує впізнаваність стилю автора картини.
  • домінування предмета. Натюрморт виглядає незвичайно, якщо серед множини однорідних предметів виділяється один предмет за розміром або кольором.































Висновки

Тема натюрморту – джерело для розвитку уяви та творчих здібностей учнів гімназій.

Наведені методи створення елементів натюрморту дозволяють почати малювати цікаві картини власного стилю.

Використання принципів правильного натюрморту може підвищити якість художніх робіт.

Фото намальованого натюрморту