Викрійки фартухів

Простий фартух

Це класичний варіант із поясом. Без нагрудника.Шиється із прямокутного або напівкруглого відрізу тканини, до якого пришивається пояс.

Фортух з нагрудником

Ця модель може шитися з двох частин (поділ та нагрудник) або з цільнокроєного відрізу тканини. До фартуха пришиваються лямки на верхню частину. Вони можуть бути на зав’язках чи одягатися через голову. До подолу кріплять пояс, що фіксує фартух на талії.

Модель із кишенями

Фортух можна прикрасити кишенями. Простіше зробити накладні. Тут уже працює ваша фантазія. Ви самі підбираєте їх розмір, кількість, місце, де вони розміщуватимуться.

Вибір тканини

Кухня – місце, де фартух швидко мажеться. Матеріал для виробу слід вибирати практичний. Важливо, щоб він легко відмирався, витримував значні температури при пранні та швидко сох. Також підбирати потрібно тканину, яка добре пропускає повітря, щоб під час готування не було жарко. Щоб пошити фартух для кухні, підійдуть такі тканини:

  • льон;
  • бавовна.

Можна використовувати спеціальну тефлонову тканину. Вона добре приймає він вологу. А ось плями на ній практично не залишаються. Єдиний мінус – дорожнеча матеріалу.

Також деякі майстрині використовують джинсову тканину для фартухів. Але призначення такого фартуха більш декоративне. Матеріал щільний і виріб виходить важким.

Додаткові рекомендації щодо вибору тканини:

  • надайте перевагу кольоровому матеріалу (на однотонному дуже помітні плями);
  • якщо є вибір однотонної тканини, то краще взяти темні відтінки (синій, чорний, смарагдовий);
  • вибираючи тканину, переконайтеся, що вона не линяє, оскільки при дії температури вона може залишати плями на вашому одязі;
  • для кухонного фартуха не використовуйте додаткові елементи (гудзики, рюшки), накладних кишень цілком достатньо;
  • урізноманітнити однотонний матеріал можна вставками інших кольорів.

Рукоробки практикують пошиття фартухів із старих речей. Оригінально виглядає модель, перероблена зі старої чоловічої бавовни сорочки. Тут і тканина підійде та пошити просто. Досить обрізати область рукавів із плечима та спиною, залишивши комір, оверкласти краї та пришити пояс.

Читайте також про в’язання філе ключком.